BékerVáz „R” rácsos csarnokszerkezet

A rácsos épületszerkezet gyors kivitelezhetősége és kedvező árszintje miatt előnyösen alkalmazható acélszerkezetű zárt épületek létesítésére (típusszerkezetek méretezésekor zárt épület lett figyelembe véve, de megerősítve alkalmazható nyitott épület esetében is).

Image
Image
Image

Szerkezeti rendszer

Az oszlopok 3,0 vagy 6,0 m kiosztásúak, 3,0 - 6,0 m magas, EURO acélból, vagy hidegen hajlított S szelvényű alaphoz mereven befogott konzolok, M12 - M20 alapcsavarokkal lehorgonyozva.

A főtartó gerendák 6,0 - 42,0 m támaszközű, 3,0 - 6,0 m távközű, kéttámaszú, hidegen hajlított zárt és U szelvényből , esetleg EURO szelvényből készült rácsos gerendák, 10 %, 20%, 30% és 30 lejtésű felső és vízszintes alsó övekkel, 7,5 m fesztáv fölött két vagy több szállítási egységben. A 10 és 20 %-os gerendák alsó és felső feltámasztásúak lehetnek. 30%-nál kisebb tetőlejtés esetén a külső vállmagasság 0,4 - 1,2 m-rel magasabb a belső magasságnál (M), a fesztávval arányosan.

A szelemenek hidegen hajlított, festett vagy horganyzott Z vagy U szelvényű, 3,0 vagy 6,0 m távközű, illetve faszelemen esetén 3,0 m távközű gerendák. A faszelemenek, ill. bizonyos esetekben az acél szelemenek többtámaszúsítva kapcsolódnak egymáshoz. A végfali szelemenek 1,0 m konzolkinyúlásúak.

A szerkezet hosszirányú merevítésére csomólemezekből és U szelvényű rudakból szerelt szélrácsmezők és a csomólemezekkel ellátott merevített oszlopokhoz csavarozott négyszög szelvényű hosszmerevítő rudak szolgálnak. 42,0 m épülethosszig a vázszerkezet két szélső mezőjébe, 42,0 és 72,0 m hossz között még egy közbenső mezőbe is szükséges a szélrácsmező és hosszkötés szerelése.

A szerkezeti elemek hegesztett gyári kapcsolatokkal készülnek (S275, S355 szilárdságú acélból), a helyszíni kapcsolatok csavarozottak. A kötőelemek II. pontossági osztályúak, nem tövigmenetesek, a keretelemek összekötéséhez használt csavarok esetenként 8.8 szilárdságúak.

A külső térelhatárolás hagyományos falazat vagy szerelt könnyűszerkezetes fal lehet. Könnyűszerkezetes fal esetén végfali oszlopok és falvázgerendák alkalmazása szükséges, melyek az acélvázhoz kapcsolhatók.

A tetőszerkezet héjalása acél vagy alumínium, natúr és lakkozott trapézlemez, illetve bármilyen nagy táblás fedőanyag (pl. műanyag hullámlemez, cserepeslemez) és szendvicspanel, 30 fokos lejtésnél BRAMAC cserép lehet. Hőszigetelés a tető síkjában, vagy a vízszintes alsó övrúd síkjában felszerelt álmennyezeten is elkészíthető.

Felületvédelem

Az acél vázszerkezet elemeinek festés előtti felület előkészítése a gyártás helyén- terjedelemtől függően- az alapanyag, ill. a kész gyártmány szemcseszórásával történik. Az előkészített felület alapozó festése korszerű műhely körülmények között, gyorsan száradó egy-, vagy kétkomponensű alapozó festékkel történik.

A kötőelemek galvanikusan horganyzottak. A faszelemenek láng- és gombamentesítővel vannak kezelve.

Terhelhetőség

A 10%, 20% és 30% lejtésű tetőszerkezetek - a hazai meteorológiai terheken felül - összesen 40 kg/m2 héjalás, szigetelés, installáció stb. fogadására méretezettek. Ez esetben az alsó övrudak közvetlenül csak a csomópontoknál terhelhetők, max. 2kN nagyságú koncentrált teherrel (a 40 kg/m2 határérték figyelembevételével).

A vázszerkezetek típustól eltérő fesztávolsággal, oszlopmagassággal, kiosztással, tetőlejtéssel geometriával egy-, illetve többhajós kivitelben is készülhetnek.

Alapozási igény

A BékerVáz „R”-váz beton vagy vasbeton alapokra építhető, az esetek túlnyomó részében bebetonozott tőcsavart alkalmazunk a merev, illetve félmerev megtámasztás elérése érdekében. Alapozás tervezéséhez az alaptestre ható erőket megadjuk.